Kulinaria współczesnego świata nie mogłyby istnieć bez zróżnicowanej i zbilansowanej diety opartej na mieszance różnorodnych składników żywieniowych.
Wśród nich znajdują się warzywa i owoce, które pełnią jedną z najważniejszych funkcji w naszym organizmie.
Powinniśmy my jeść minimum pięć sztuk dziennie. Pamiętajmy, żeby owoców nie spożywać na noc. Mają one dużo cukrów prostych, a co za tym idzie są niesamowicie tuczące. Poza tym, jest to też niewskazane dla naszych zębów i układu pokarmowego. Zarówno warzywa, jak i owoce powinniśmy jeść pod postacią przecierów, soków, zup, a także deserów czy koktajli oraz równie chętnie sięgać po nie w ich świeżej, naturalnej postaci.
To znakomita opcja przekąski między posiłkami. Jest to rewelacyjna forma zdrowego śniadania. Jedzenie warzyw i owoców pozwala przede wszystkim na zaspokojenie uczucia głodu, bez konieczności sięgania po puste fast foody i kaloryczne przekąski. Poza tym, ten rodzaj żywności odznacza się wyjątkowo bogatym składem – ma pełno właściwości przeciwutleniających, witamin i minerałów.