Kuchnia australijska

kuchnia australijska

Tak zróżnicowanych kuchni jak kulinaria australijskie na świecie nie jest dużo. To istna mieszanka wszelkich smaków i rozmaitych rarytasów. Każdy znajdzie dla siebie coś przepysznego, idealnie trafiającego w jego kubki smakowe. To misz-masz wielorakich zwyczajów, kultur i tradycji. Smaczne dania australijskie pochodzą z kuchni wielu zakątków. Szczególnie znane na całym świecie są australijskie desery. Taka mozaika rozmaitości to efekt silnego zróżnicowania kraju pod względem geograficznym. Składników żywnościowych jest tam tak dużo, że konsument naprawdę ma szerokie pole do wyboru jeżeli chodzi o asortyment podawany na talerzu obiadowym.

To właśnie w Australii występują egzotyczne winoroślą, owoce cytrusowe, piękne okazu jabłek, melonów i pomidorów. Nie brak tu również winorośli i ryb. Zamiłowanie Australijczyków wykazywane jest m.in. do tuńczyka, który gości na posiłkach bardzo często. Dania wyróżnia ich łatwość przygotowania. Są one też wyjątkowo tanie. Sporu tu zwłaszcza przepisów na mięsa duszone, które już od lat goszczą w tej kuchni.