Typowe afrykańskie posiłki

posiłki

Do głównych kulinariów afrykańskich zalicza się przede wszystkim dania bardzo naturalne, które nie mają sztuczności, barwników oraz spulchniaczy tak jak potrawy, w jakie gustują Europejczycy.

W Afryce jako śniadanie jedzone są zwłaszcza produkty lekkie – posiłki mają dodawać energii do pracy, a nie być ciężkie i trudne do strawienia.

Chętnie tamtejsza ludność sięga po owsiankę z prosa czy sorgo, dodatkowo można także dostać pap – owsiankę, która robiona jest z kukurydzy. Do niej dodaje się zielone warzywa oraz chilli. Na śniadanie jest też dodawany gotowany banan. Co do obiadu natomiast to zwłaszcza za typowe potrawy uznaje się gari akpu czyli specjał robiony z manioku.

Smakowite są także zupy bazujące na naturalnych warzywach, a także dania z semoliny czyli gruboziarnistej mąki. Co do kolacji natomiast to nierzadko pokrywa się ona smakowo z afrykańskim obiadem. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań tego zakątka świata okazuje się natomiast kurczak z kuskusem. Jest bardzo egzotyczny, elegancko podany, aromatyczny. To misz-masz smakowy, połączenie kwaśnego ze słodkim. Pikantny kurczak miesza się ze smakowitymi rodzynkami.

Wpis zawdzięczamy