Składniki potraw arabskich

potraw

Kuchnia arabska posiada dania opierające się na połączeniu kulinariów Bliskiego Wschodu, kuchni śródziemnomorskiej oraz kuchni indyjskiej.

Podstawowe składniki, jakie wyróżniają tamtejsze specjały to przede wszystkim sosy – zarówno ostrzejsze, jak i te bardziej łagodne, dodatkowo cielęcina i jagnięcina, brak tu nieuznawanej przez muzułmanów wieprzowiny.

Ważne miejsce zajmują także ryby.

Dodatkiem, jaki jest bardzo ważny jest cebula, ryż, sezam i mięta. Wiele potraw bazuje na serze i maśle. Chętnie jadany jest także chleb. Sporym uznaniem cieszą się cytrusowe owoce, figi i daktyle. Arabowie lubią jogurty i przepadają za warzywami takimi jak bakłażan, pomidor, soczewica, bób, papryka, sałata, ogórek czy cukinia. Są one jedzone w przeróżnych postaciach. Z napojów oczywiście nie piją alkoholu, ale gustują w różnorodnych rodzajach herbat. Z przypraw arabskich za najpopularniejsze uznaje się cynamon, kurkumę oraz szafran, curry i czosnek. Wiele dań ma także tymianek, pietruszka, gałka muszkatołowa i anyż.