Podstawowymi daniami wyróżniającymi Austrię jest bauernschmaus czyli danie typowo wiejskie, które składa się z paru zmieszanych ze sobą gatunków mięs.
Smakowitym rarytasem jest stelzer czyli zapiekana a wcześniej ugotowana golonka.
Ciekawie smakuje również serwowana na małej patelni eierspeise, to jest jajecznica. Klasyczny rindsgulasch czyli gulasz wołowy podawany jest na ostro.
Daniem służącym często jako przystawka jest heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków. Na wystawniejszy obiad proponowany jest tafelspitz – płatki wołowiny, która serwowana jest w jarzynach oraz sosach – pomidorowym, chrzanowym i jabłkowym a także tatarskim. Doskonałym do tego dodatkiem okazują się natomiast ziemniaki. Na uwagę na talerzu zasługuje też gefullte paprika czyli papryka faszerowana mieloną wołowiną, z dodatkiem ryżu i sosu pomidorowego.
Wpis zawdzięczamy