Barbecue

Barbecue to popularna impreza w stylu amerykańskim, której podstawą jest degustowanie przeróżnych specjałów tradycyjnych dla tamtejszych regionów. To spotkanie towarzyskie, które opiera się zwłaszcza na biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Gospodarze grillują, przygotowując kiełbaski, steki czy żeberka. Wszystko jest świetnie przyprawione, pełno tam musztardy, czarnego pieprzu, soli czosnkowej i mielonej papryki. Barbecue to idealna forma spędzania …

Kuchnia amerykańska

Ameryka pod względem kulinariów większości kojarzy się wyłącznie z fast foodem. Tanie i szybkie przekąski, mało wartościowe dla organizmu i dość kaloryczne to jednakże nie wszystko, co ma do zaoferowania kuchnia tego kontynentu. Nowy Jork to nie tylko miasto hamburgerów, cheesburgerów, frytek czy hot dogów. Mimo, iż te smaki zaczerpnęliśmy z Ameryki, tamten obszar ma …

Warzywa i owoce

Kulinaria współczesnego świata nie mogłyby istnieć bez zróżnicowanej i zbilansowanej diety opartej na mieszance różnorodnych składników żywieniowych. Wśród nich znajdują się warzywa i owoce, które pełnią jedną z najważniejszych funkcji w naszym organizmie. Powinniśmy my jeść minimum pięć sztuk dziennie. Pamiętajmy, żeby owoców nie spożywać na noc. Mają one dużo cukrów prostych, a co za …

Typowe afrykańskie posiłki

Do głównych kulinariów afrykańskich zalicza się przede wszystkim dania bardzo naturalne, które nie mają sztuczności, barwników oraz spulchniaczy tak jak potrawy, w jakie gustują Europejczycy. W Afryce jako śniadanie jedzone są zwłaszcza produkty lekkie – posiłki mają dodawać energii do pracy, a nie być ciężkie i trudne do strawienia. Chętnie tamtejsza ludność sięga po owsiankę …

Potrawy austriackie

Podstawowymi daniami wyróżniającymi Austrię jest bauernschmaus czyli danie typowo wiejskie, które składa się z paru zmieszanych ze sobą gatunków mięs. Smakowitym rarytasem jest stelzer czyli zapiekana a wcześniej ugotowana golonka. Ciekawie smakuje również serwowana na małej patelni eierspeise, to jest jajecznica. Klasyczny rindsgulasch czyli gulasz wołowy podawany jest na ostro. Daniem służącym często jako przystawka …

Białko w diecie

Kulinaria powinny być dostosowane przede wszystkim do zdrowych zasad żywienia. Pamiętajmy, że jak ktoś kiedyś powiedział „jesteśmy tym, co jemy”. Nie żywmy się negatywnie wpływającymi na nasze zdrowie produktami pełnymi pustych kalorii, ale przede wszystkim sięgajmy po takie artykuły żywnościowe, jakie są bogactwem rozmaitych korzystnych składników takich jak chociażby cenne dla organizmu białko. Sporo białka …

Kuchnia belgijska

Pomimo wielu rarytasów, jakie występują w kulinariach belgijskich smakosze europejscy wydają się zapominać o tym, jakich specjałów można tu posmakować. Wiele wybornych dań po prostu nie jest jadanych, bowiem nie są one zbyt popularne. Belgowie bardzo dużą uwagę przykuwają do przypraw i ziół. Za najważniejsze uznają gałkę muszkatołową, cynamon, szafran, pieprz oraz imbir. Z deserów …

Zasady zdrowej diety

Odchudzanie w kilka dni? Kulinaria oparte na brak tłuszczu? Nie ma mowy o takich mitach w prawdziwym życiu. Przecież nie da się na stałe nie smarować niczym chleba czy bułki, albo żyć tylko „energią słoneczną”. Człowiek do zdrowego i naturalnego funkcjonowania jest zmuszony do ciągłego dostarczania organizmowi należytych składników cennych w witaminy, minerały oraz węglowodany …

Produkty mleczne

Wokół mleka krąży cała masa rozmaitych mitów. Jedni są zdania, że nabiału w ogóle jeść się nie powinno, ponieważ wszystko co białe to tak zwana biała śmierć.  Mleko i jego przetwory są zalecane zwłaszcza rosnącym jak na drożdżach dzieciom. U dorosłych mogą wywoływać natomiast rozmaite problemy natury zdrowotnej i estetycznej, w tym między innymi intensywny …