Kuchnia afrykańska w naszym kraju nie jest jeszcze tak bardzo rozpowszechniona ale ogólnie na świecie, w tym zwłaszcza na zachodzie Europy tego rodzaju smakołyki rodem z gorącej Afryki są chętnie wybierane. Czarny Ląd ma wiele tradycyjnych potraw, które są warte spróbowania. Generalnie warto podkreślić, że na terenie tego kontynentu znajduje się cała masa różnorodnych grup etnicznych a wraz z tym pojawia się szereg wielorakich smakołyków, typowych dla każdej z nich. Kuchnia afrykańska bazuje przede wszystkim na naturalności a w tej materii tamtejsza ludność ma z czego korzystać, bowiem matka natura obdarzyła te zakątki świata naprawdę dużym bogactwem. W kulinariach afrykańskich najistotniejsze są zboża, owoce oraz warzywa. Dania są zazwyczaj bardzo ostre, pikantne i zarazem wyraziste.
Dodatkowo pełne są błonnika, zdrowych witamin i skrobi. Nie ma tam białego cukru, który bezskutecznie usuwany jest z jadłospisu Europejczyków.