Kuchnia austriacka

kuchnia

Kulinaria austriackie opierają się przede wszystkim na połączeniu wielorakich smaków – od polskich, przez czeskie, węgierskie a nawet włoskie.

Klasycznym daniem tego obszaru Europy jest między innymi tradycyjny sznycel.

Robi się go z cielęcego mięsa, które następnie jest panierowane oraz poddawane smażeniu. Niestety ale wiele potraw tego regionu opiera się na mięsach i to tych bardziej tuczących, kalorycznych i ciężkostrawnych. Ponadto wyznacznikiem austriackich kulinariów jest także zupa oraz kiełbaski. Rzadko kiedy występują w tej kuchni potrawy wegetariańskie. Sporo uwagi Austriacy przykuwają także do ziemniaków, które dostępne są na talerzach naszych sąsiadów pod wielorakimi postaciami.

Mogą to być tradycyjne, gotowane kartofle czy też smażone oraz frytki. Kulinaria Austrii wyróżniają także niesamowite desery, w tym wyroby czekoladowe i ciastka. To właśnie z tego zakątku świata wywodzi się jeden z najpopularniejszych cukierników jakim jest Franz Sacher. Do najbardziej charakterystycznych deserów Austrii zalicza się palatschinken czyli naleśniki z serem, owocami, cukrem pudrem oraz kremem czekoladowym.

Do tego warto wspomnieć o apfelstrudel czyli masie jabłecznej w cieście i na wierzchu z bitą śmietaną. Linzertorte to z kolei ciastko orzechowe z dżemem porzeczkowym, malinowym bądź morelowym a także ciastem migdałowym. Na koniec jeszcze sachertorte – tort z dżemem owocowym, najczęściej śliwkowym oraz morelowym, i warstwą polewy czekoladowej.

Wpis zawdzięczamy