Produkty mleczne

mleczne

Wokół mleka krąży cała masa rozmaitych mitów. Jedni są zdania, że nabiału w ogóle jeść się nie powinno, ponieważ wszystko co białe to tak zwana biała śmierć.  Mleko i jego przetwory są zalecane zwłaszcza rosnącym jak na drożdżach dzieciom. U dorosłych mogą wywoływać natomiast rozmaite problemy natury zdrowotnej i estetycznej, w tym między innymi intensywny trądzik, reakcje uczuleniowe, wzdęcia i gazy.

Niemniej jednak, to indywidualne przypadki i nie u każdego, kto sięgnie po szklankę białego mleka od krowy od razu pojawią się wyżej wymienione problemy. Badania w naukowe wskazują jednoznacznie, że produkty mleczne są bogate w witaminę D oraz wapń. Specjaliści popierający nabiał w diecie zalecają, aby pić dzień w dzień minimum dwie szklanki mleka bądź jogurtu naturalnego czy świeżego kefiru.

W ten sposób możemy ochronić swoje kości. U ludzi pijących mleko dużo rzadziej występuje osteoporoza. Wszystko za sprawą bakterii znajdujących się w fermentowanych przetworach. Wpływają one pozytywnie na prace naszych jelit oraz ich perystaltykę.