Kulinaria powinny być dostosowane przede wszystkim do zdrowych zasad żywienia.
Pamiętajmy, że jak ktoś kiedyś powiedział „jesteśmy tym, co jemy”. Nie żywmy się negatywnie wpływającymi na nasze zdrowie produktami pełnymi pustych kalorii, ale przede wszystkim sięgajmy po takie artykuły żywnościowe, jakie są bogactwem rozmaitych korzystnych składników takich jak chociażby cenne dla organizmu białko.
Sporo białka znajduje się między innymi w rybach, w mięsie, zwłaszcza w dobrej jakości drobiu, grochu i fasoli.
Musimy pamiętać, iż mimo iż te składniki mają swoje wady – często tuczą bowiem są solidnym pokarmem – wpływają na nasze funkcjonowanie bardzo dobrze. Są wysoce odżywcze i to w nich jest najważniejsze. Warto planować zatem swoje indywidualne jadłospisy w taki sposób, aby co dzień zapewniać organizmowi zalecaną, dzienną porcję białka. By nie wiązały się z tym negatywne symptomy spożywania białka, w tym na przykład zbędne centymetry w talii i kilogramy na wadze, warto wybierać tylko takie produkty spożywcze, które będą się odznaczały najlepszą jakością.
Jeżeli mowa o mięsie, to nie jest wszystko jedno, po jakie sięgniemy. Musimy wybierać mocno wyselekcjonowane gatunki drobiu, chudej cielęciny, królika, indyka.