Potrawy austriackie

Potrawy austriackie służącym często jako przystawka
nawalizkach.com.pl – źródło zdjęcia

Podstawowymi daniami wyróżniającymi Austrię jest bauernschmaus czyli danie typowo wiejskie, które składa się z paru zmieszanych ze sobą gatunków mięs.http://www.neomedica.pl Smakowitym rarytasem jest stelzer czyli zapiekana a wcześniej ugotowana golonka.http://budmax.co.pl/ Ciekawie smakuje również serwowana na małej patelni eierspeise, to jest jajecznica. Klasyczny rindsgulasch czyli gulasz wołowy podawany jest na ostro.

Potrawy austriackie wiejskie, które składa
bi.gazeta.pl – źródło zdjęcia

Daniem służącym często jako przystawka jest heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków. Na wystawniejszy obiad proponowany jest tafelspitz – płatki wołowiny, która serwowana jest w jarzynach oraz sosach – pomidorowym, chrzanowym i jabłkowym a także tatarskim. Doskonałym do tego dodatkiem okazują się natomiast ziemniaki. Na uwagę na talerzu zasługuje też gefullte paprika czyli papryka faszerowana mieloną wołowiną, z dodatkiem ryżu i sosu pomidorowego.

Wpis zawdzięczamy