Kuchnie świata

kuchnie

Kulinaria to temat niesamowicie szeroki. Można dziś posmakować specjałów, o jakich jeszcze parę lat temu kompletnie nie wiedzieliśmy i z których smakowitości zupełnie nie zdawaliśmy sobie sprawy.

Tyle ile zakątków na świecie, tyle i rozmaitych rodzajów kuchni.

Gastronomia kwitnie nie tylko na skale międzynarodowe, ale także i można mówić o kuchniach lokalnych – przykładem niech będzie nasza piękna Polska, która w każdej swej części ma zupełnie inne smaki – na Podkarpaciu żurek, na Śląsku rolada, nad morzem tradycyjne rarytasy rybne.

ecsmedia.pl - źródło zdjęcia

Podobnie w innych obszarach całego świata. Potraw jest wiele zarówno tradycyjnych, które przywodzą na myśl konkretne kraje, jak także i tych mniej klasyczny a nieco bardziej „odważnych” smakowo jak powiedzmy owoce morze czy dania egzotyczne, na które skuszą się jedynie wyrafinowani gustem smakosze. Do wielu smaków kuchni światowych trzeba po prostu mieć odpowiednie podniebienie. Nie każdemu będą smakowały mątwa, małże, przegrzebki czy przepiórcze jaja. Nie wszyscy są również miłośnikami pleśniowych serów, oryginalnych warzyw jak bataty czy pasternak bądź niestandardowych przypraw. Jaki naród, takie i kulinaria, więc smakując innych, nieznanych dotąd dzieł kulinarnych mamy szansę zapoznać się z nieznanymi nam dotąd zakątkami świata, kulturami i mentalnościami tamtejszej ludności.

Do najpopularniejszych kuchni, które zyskały szerokie uznanie wśród Polaków zaliczyć należy między innymi kuchnię włoską, indyjską, japońską, grecką, hiszpańską, amerykańską, angielską czy też chińską. Coraz szersza staje się grupa zwolenników ryb i owoców morza. Zyskują też na uznaniu wymyślne owoce egzotyczne oraz pikantne dania rodem z Meksyku. Ludzie zaczynają wykazywać coraz większe zainteresowanie poznawaniem ziół, korzeni, warzyw i roślin jadalnych. Ludzie lubią jeść zdrowo i doceniają wysoką jakość żywności.

Wpis zawdzięczamy

Zobacz stronę autora: https://goliard.pl/