Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka czy też smażone
blog.interhome.pl – źródło zdjęcia

Kulinaria austriackie opierają się przede wszystkim na połączeniu wielorakich smaków – od polskich, przez czeskie, węgierskie a nawet włoskie.http://www.safetech.net.pl/produkty-kategoria/aparaty-oddechowe-aparat-powietrzny/ Klasycznym daniem tego obszaru Europy jest między innymi tradycyjny sznycel. Robi się go z cielęcego mięsa, które następnie jest panierowane oraz poddawane smażeniu. Niestety ale wiele potraw tego regionu opiera się na mięsach i to tych bardziej tuczących, kalorycznych i ciężkostrawnych. Ponadto wyznacznikiem austriackich kulinariów jest także zupa oraz kiełbaski. Rzadko kiedy występują w tej kuchni potrawy wegetariańskie. Sporo uwagi Austriacy przykuwają także do ziemniaków, które dostępne są na talerzach naszych sąsiadów pod wielorakimi postaciami.

Kuchnia austriacka oraz kremem

c1.staticflickr.com – źródło zdjęcia

Mogą to być tradycyjne, gotowane kartofle czy też smażone oraz frytki. Kulinaria Austrii wyróżniają także niesamowite desery, w tym wyroby czekoladowe i ciastka. To właśnie z tego zakątku świata wywodzi się jeden z najpopularniejszych cukierników jakim jest Franz Sacher. Do najbardziej charakterystycznych deserów Austrii zalicza się palatschinken czyli naleśniki z serem, owocami, cukrem pudrem oraz kremem czekoladowym.

Do tego warto wspomnieć o apfelstrudel czyli masie jabłecznej w cieście i na wierzchu z bitą śmietaną. Linzertorte to z kolei ciastko orzsession_start(); echowe z dżemem porzeczkowym, malinowym bądź morelowym a także ciastem migdałowym. Na koniec jeszcze sachertorte – tort z dżemem owocowym, najczęściej śliwkowym oraz morelowym, i warstwą polewy czekoladowej.

Wpis zawdzięczamy