Kuchnia arabska

arabska

Chcesz spróbować nietypowego jedzenia? Masz ochotę na posmakowanie czegoś nietuzinkowego smakiem?

Powinieneś zdegustować specjały tradycyjnej kuchni arabskiej. Kulinaria tego regionu bazują przede wszystkim na ziarnach zbóż, owocach, warzywach, mleku i bakaliach.

Pełno tam roślin strączkowych oraz kuskusu. Tradycyjnym daniem są między innymi takie potrawy jak falafel. Wszystko bazuje na ziołach i przyprawach. Bliski Wschód wyróżnia się luźniejszym śniadaniem, jedzonym często osobno z racji braku czasu na wspólny posiłek, ale obiad i kolacja to już idealna szansa na spędzenie czasu z osobami najbliższymi.

Obiad uchodzi za najbardziej obfity posiłek, ale pamiętajmy, że bardzo naturalny. Arabowie nie jedzą wieprzowiny, nie spożywają także alkoholu. Najważniejsze dla nich potrawy bazują głównie na ryżu, drobiu, cielęcinie, jagnięcinie i warzywach. Ważnym dodatkiem są bób, sos pomidorowy, olej sezamowy, oliwki, daktyle, ser feta i soczewica.