zbożowe

Jedną z najważniejszych odmian produktów żywieniowych, jakie koniecznie powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi w postaci przeróżnych specjałów spożywczych zjadanych każdego dnia okazują się między innymi artykuły zbożowe.

Do nich zalicza się natomiast pieczywo – w głównej mierze pieczywo ciemno, dodatkowo płatki, ziemniaki, makarony oraz ryż i kasze.

Najlepsze gatunkowo są te produkty zbożowe, które są ciemnego koloru. Oznacza to, że są one wielozbożowe czy też razowe, a więc dużo zdrowsze dla naszego organizmu. Mają one sporo węglowodanów złożonych. Dostarczają sporo energii i nie odkładają się, a ponadto stanowią dziś ważny element zdrowych kulinariów. Ich przygotowanie nie jest trudne, więc nie musimy być mistrzami gastronomii, aby zrobić z tych składników coś smacznego. W produktach zbożowych znajduje się także cenny dla naszego organizmu błonnik oraz masa minerałów i wartościowych witamin, zwłaszcza tych z grupy B.

To prawdziwa szczotka na jelita, która likwiduje zaparcia i reguluje perystaltykę jelit.