Potrawy austriackie

potrawy

Podstawowymi daniami wyróżniającymi Austrię jest bauernschmaus czyli danie typowo wiejskie, które składa kabiny prysznicowe z hydromasażem się z paru zmieszanych ze sobą gatunków mięs.

Smakowitym rarytasem jest stelzer czyli zapiekana a wcześniej ugotowana golonka.

Ciekawie smakuje również serwowana na małej patelni eierspeise, to jest jajecznica. Klasyczny rindsgulasch czyli gulasz enkodery wołowy podawany jest na ostro.

Daniem służącym często jako przystawka jest heringsalat – sałatka ze śledzi i ziemniaków. Na wystawniejszy obiad proponowany jest tafelspitz – płatki wołowiny, która serwowana jest w jarzynach oraz sosach – pomidorowym, chrzanowym i jabłkowym a także tatarskim. Doskonałym do tego dodatkiem okazują się natomiast ziemniaki. Na uwagę na talerzu zasługuje też gefullte paprika czyli papryka faszerowana mieloną wołowiną, z dodatkiem ryżu i sosu pomidorowego.

Wpis zawdzięczamy